Σχετικά με τον Δημότη

Εθελοντισμός

ethelo

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ο εθελοντισμός αποτελεί μια εκδήλωση κοινωνικής συμπεριφοράς, όπου το άτομο χωρίς το κίνητρο της υλικής ανταμοιβής, προσφέρει τον ελεύθερο χρόνο του για έναν κοινωφελή σκοπό είτε με δική του πρωτοβουλία είτε στο πλαίσιο μιας ομάδας. Ο εθελοντισμός ως ιδέα, έχει ηθική αξία και οφείλουμε όχι μόνο να τον ενστερνιστούμε εμείς οι ίδιοι, αλλά να τον καλλιεργήσουμε και να τον διαδώσουμε, κυρίως στους νέους συμπολίτες μας. Στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, με τις ιδιαίτερα σκληρές οικονομικές και κοινωνικές καταστάσεις που όλοι ζούμε, ιδίως όμως οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, η προσπάθεια προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο, αποτελεί ίσως τον μοναδικό συνδετικό κρίκο της διατήρησης της κοινωνικής μας συνοχής.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

Ο  εθελοντισμός δεν είναι απλά ένας όρος, είναι στάση ζωής που αποτελεί πλέον αυτονόητη πραγματικότητα στις εξελιγμένες κοινωνίες του κόσμου. Είναι η αυθόρμητη, ενσυνείδητη και ανιδιοτελής προσφορά ανθρώπινης ενέργειας και η ηθελημένη παροχή υπηρεσιών για κάποιον κοινωφελή σκοπό. Συνδέεται με την προσφορά για την κοινή ευημερία και είναι ένα θέμα που μας αγγίζει όλους, ανεξαρτήτως κοινωνικο-οικονομικής τάξης και επαγγελματικής ιδιότητας. Συνδυάζει τα στοιχεία της ελεύθερης βούλησης και επιλογής και ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη, ενισχύοντας την ενεργό συμμετοχή και τη συνύπαρξη. Ως ελεύθερη απόφαση, είναι τρόπος ζωής και ατομικής πειθαρχίας και αποτελεί τον δείκτη του πολιτισμού μιας κοινωνίας. 

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας κάνοντας πράξη την οργανωμένη μορφή εθελοντισμού προχωρά στην οργάνωση εθελοντικών ομάδων (με επί μέρους υποομάδες ανά τοπική και Δημοτική Ενότητα και σύμφωνα με τον αριθμό των συμμετεχόντων).

Σκοπός των εθελοντικών ομάδων του Δήμου Ηγουμενίτσας θα είναι γενικά η ανάπτυξη της εθελοντικής δράσης, του πνεύματος αλληλεγγύης και η γενικότερη δράση που διέπεται από αλτρουιστικά και φιλανθρωπικά αισθήματα.

Κεντρικός στόχος του Δήμου είναι η επαρκής εκπαίδευση των επί μέρους εθελοντικών ομάδων και η ένταξή τους στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων και Ειδικευμένων Εθελοντών, που τηρείται στη Συντονιστική Αρχή Πολιτικής Προστασίας.

Η «χάρτα εθελοντισμού» έρχεται να καλύψει ένα κενό στο Δήμο μας σε θέματα εθελοντισμού και να αποτελέσει στέρεα βάση, πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε με οργανωμένη δομή την ιδέα του εθελοντισμού.

Η παρούσα «χάρτα» για τον εθελοντισμό αποτελεί έναν αρχικό «οδηγό» τόσο για την συστηματική καλλιέργεια της εθελοντικής ιδέας, όσο και για την επίσημη οργάνωση και θεσμική θωράκιση των εθελοντικών ομάδων που πρόκειται να δημιουργηθούν στα όρια του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Ο Δήμος στηρίζοντας έμπρακτα τις εθελοντικές ομάδες αναλαμβάνει:

 • Τη διαμεσολάβηση με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς ή άλλο κρατικό φορέα για την εγγραφή των εθελοντών τους στη δημόσια πλατφόρμα « Γέφυρες Συνεργασίας για τον εθελοντισμό.

 • Καμπάνια ενημέρωσης και προβολής

 • Τη διεξαγωγή σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την προώθηση του εθελοντισμού στην εκπαιδευτική κοινότητα

 • Ειδικά σεμινάρια για την εκπαίδευση των εθελοντών με επιμέρους φορείς (Ερυθρός Σταυρός, Πυροσβεστική, ΕΜΑΚ, Ιατρικούς Συλλόγους, Πολιτική Προστασία κ.α.)

 • Την έκδοση βεβαιώσεων για κάθε εθελοντή

 • Τη διεξαγωγή χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων αλλά και την συνεργασία των εθελοντικών ομάδων του Δήμου με τις εθελοντικές ομάδες της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας (Ε.Ε.)

  Το «Μητρώο Εθελοντών» του Δήμου Ηγουμενίτσας αποτελεί μια βάση δεδομένων στην οποία θα συγκεντρώνονται και θα ανανεώνονται διαρκώς πληροφορίες σχετικές με όσους έχουν την επιθυμία να παρέχουν εθελοντική εργασία στο Δήμο. Αποτελεί την «τράπεζα εθελοντικών δράσεων» σύμφωνα με τις επιλογές τους και το διαθέσιμο χρόνο τους. Τα προσωπικά δεδομένα των εθελοντών θα είναι απόρρητα και οι δράσεις, που θα περιλαμβάνονται σε κάθε τομέα, θα καθορίζονται κάθε φορά από τον ετήσιο προγραμματισμό εθελοντικής δράσης.

  Ενδεικτικοί τομείς-δράσεις:

  1. Διερμηνεία 2. Συνοδεία ασθενών / συνοδών 3. Κοινωνική Μέριμνα 4. Ψυχαγωγία 5. Εορταστικές Εκδηλώσεις 6. Παροχή Πληροφοριών 7. Φροντίδα παιδιών 8. Παιδεία 9. Επιστημονική Υποστήριξη 10. Υγεία 11. Πολιτική Προστασία 12. Κοινωνικό Παντοπωλείο 13. Πολιτισμού – Αθλητισμού 14. Δασοπροστασία – Δασοπυρόσβεση 15. Έρευνα και διάσωση 16. Πρώτες Βοήθειες

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ

Μερικά από τα βασικά πλεονεκτήματα του εθελοντισμού είναι:

 • Ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων

 • Εργασία σε ομαδικό πνεύμα

 • Τοποθέτηση και επίτευξη στόχων

 • Γνωριμία και συνύπαρξη ανθρώπων με διαφορετικές κοινωνικές και πολιτιστικές καταβολές, που όμως έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα

 • Συντονισμός μεγάλων και μικρών ομάδων για την επίτευξη των στόχων

 • Εργασία σε ένα πλαίσιο ανεξάρτητο από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα

 • Διεύρυνση γνώσεων.

 • Εξάσκηση σε αντικείμενο σχετικό με τις σπουδές, τα χόμπυ και τις δεξιότητες του καθενός

 • Καλύτερη κατανόηση των συμπολιτών μας

 • Επαφή με νέους χώρους

ΓΙΝΕ ΚΙ ΕΣΥ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!!!

Καλούμε τους εθελοντές μας να συνδράμουν και να υποστηρίξουν με κάθε μέσο αυτή την προσπάθεια, ώστε όλοι μαζί να πετύχουμε τα βέλτιστα, σε κάθε τομέα, είτε κοινωνικό, είτε περιβαλλοντικό. Ας προωθήσουμε τον εθελοντισμό σε όλες του τις εκφάνσεις, βάζοντας στόχο την ανάπτυξη της κοινωνικής συνοχής, την αλληλεγγύη, τη στήριξη των ευπαθών ομάδων, την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, την κάλυψη πρωτογενών αναγκών, τη στήριξη των οικονομικά αδυνάτων και μονογονεϊκών οικογενειών με ανήλικα τέκνα, καθώς και των μοναχικών ατόμων, την υποστήριξη των περιβαλλοντικών, πολιτισμικών, αθλητικών και άλλων δράσεων. Χωρίς τη βοήθεια των εθελοντών, δεν είναι δυνατή η παροχή πολλών υπηρεσιών σε υψηλό επίπεδο.

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν εθελοντικά, μπορούν να συμπληρώσουν την παρακάτω ηλεκτρονική αίτηση, παρέχοντας τις απαραίτητες πληροφορίες.

Όλα τα δεδομένα είναι εμπιστευτικά και εισάγονται σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων, που επιτρέπει τη διαχείρισή τους αποτελεσματικά.

Μπορείς να γίνεις κι εσύ μέλος και να συμμετέχεις σε δράσεις που επιθυμείς, συμπληρώνοντας την αίτηση εθελοντή.

Αίτηση Εθελοντή

Αίτηση για Ομάδα / Σύλλογο