Θέλω από το Δήμο μου

Νέα - Ανακοινώσεις

3η συνάντηση του έργου Inter-Connect στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας

3η συνάντηση του έργου Inter-Connect στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας

Στις 12-13 Δεκεμβρίου, το τμήμα των επιβατικών μεταφορών των Κροατικών Σιδηροδρόμων (HZ Putnicki Prijevoz) φιλοξένησε στο Ζάγκρεμπ την τρίτη συνάντηση του έργου Inter-Connect «Προώθηση των πολυτροπικών (επιβατικών) μεταφορών και αναζωογόνηση του σιδηροδρόμου στην περιοχή της Αδριατικής – Ιονίου». Tο έργο εντάσσεται στο Πρόγραμμα Διακρατικής Συνεργασίας ADRION 2014-2020, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταµείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας ΙΙ.

Κατά τη συνάντηση οι εταίροι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τα ήδη επιτευχθέντα αποτελέσματα, τις τρέχουσες δράσεις καθώς και τα επόμενα βήματα στην εξέταση των 8 περιοχών μελέτης (πιλότοι) που στοχεύουν στην προώθηση της πολυτροπικότητας και την ενίσχυσης της χρήσης θαλάσσιων και σιδηροδρομικών μέσων.

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας (Ελλάδα), ως επικεφαλής εταίρος, παρουσίασε τη διοικητική και οικονομική πρόοδο του έργου ανοίγοντας το έδαφος για τη συζήτηση σχετικά με την εξέλιξη των τεχνικών πακέτων εργασίας.

Η συζήτηση για τα τεχνικά θέματα του έργου ξεκίνησε με την παρουσίαση των 8 περιοχών μελέτης από τους υπεύθυνους εταίρους (Ηγουμενίτσα, Περιφέρεια Emilia Romagna, Τεργέστη, Ζάγκρεμπ, Λιουμπλιάνα, Μπαρ, Δυρράχιο, Βελιγράδι).

Εν συνεχεία, το HZ Putnicki Prijevoz (Κροατία) παρουσίασε την τελική έκθεση του έργου σχετικά με τις πολιτικές που υποστηρίζουν τις πολυτροπικές μεταφορές. Η έκθεση αποσκοπεί να αποτελέσει έναν χρήσιμο οδηγό για τους ενδιαφερόμενους φορείς στον τομέα των μεταφορών, αναδεικνύοντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ και το επίπεδο της εναρμόνισης των εθνικών στρατηγικών σχετικά με την προώθηση της πολυτροπικότητας.

Το Regional Development Agency of the Ljubljana Urban Region (Σλοβενία)  παρουσίασε την τελική έκθεση σχετικά με την κεφαλαιοποίηση των υφιστάμενων πρακτικών στις επιβατικές πολυτροπικές μεταφορές. Σκοπός της έκθεσης ήταν η συλλογή ορθών πρακτικών από τις συμμετέχουσες Περιφέρειες και η μεταφορά της εν λόγω γνώσης μεταξύ των εταίρων αλλά και σε ευρύτερο επίπεδο (για κάθε ενδιαφερόμενο). Στα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης συγκαταλέγεται η ανάγκη δημιουργίας συμπράξεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα σε όλα τα στάδια του σχεδιασμού των μεταφορών, η ευθυγράμμιση των εθνικών πλαισίων με τις Ευρωπαϊκές κατευθύνσεις και η συμμετοχή των μετακινούμενων στην ανάπτυξη σχεδίων (συμμετοχική διαδικασία).

To EKETA/IMET, ως τεχνικός συντονιστής του έργου, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα συλλογής  αξιόπιστων δεδομένων προσφοράς και ζήτησης για τις μετακινήσεις (τόσο σε διακρατικό όσο και σε τοπικό επίπεδο) που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο ερωτηματολόγιο και στη μεθοδολογία που έχει σχεδιαστεί σε επίπεδο έργου. Με βάση τα μέχρι σήμερα επιτευχθέντα αποτελέσματα του έργου, το EKETA/IMET παρουσίασε το εκπαιδευτικό εργαλείο του έργου (Inter-Connect Toolkit), ένα εργαλείο που σχεδιάστηκε για να συγκεντρώσει σε έναν κοινό τόπο και με εύκολα κατανοητή παρουσίαση όλα τα αποτελέσματα του έργου που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τις αρμόδιες αρχές στη δημιουργία σχεδίων κινητικότητας που βασίζονται στην πολυτροπική μετακίνηση.

Το Institute for Transport and Logistics Foundation - ITL (Ιταλία) παρουσίασε μια πρώτη προσέγγιση όσο αφορά στη δυνατότητα μεταφοράς των αποτελεσμάτων του έργου σε νέες περιοχές (transferability analysis).

Τέλος, το CEI-Executive Secretariat (Ιταλία), υπεύθυνος για τις δράσεις επικοινωνίας και διάδοσης του έργου, παρουσίασε τις σχετικές με τη διάχυση και κεφαλαιοποίηση δράσεις τονίζοντας την ανάγκη για εντατικότερη συμμετοχή των εταίρων στην προώθηση των αποτελεσμάτων του έργου.

Η επόμενη συνάντηση του έργου προβλέπεται να διεξαχθεί στο Μπαρ, Μαυροβούνιο, τον Ιούλιο του 2019.

 

Tags: Inter-Connect

  • Created on .
Copyright © 2018 Δήμος Ηγουμενίτσας, All rights reserved. Plantech