Λυγιά

Ο οχυρωμένος οικισμός της Λυγιάς εκτείνεται στο ανατολικό τμήμα της ομώνυμης χερσονήσου του Δήμου Ηγουμενίτσας, στην περιοχή των παλαιών εκβολών του ποταμού Καλαμά. Ταυτίζεται πιθανότατα με την αρχαία πόλη Τορώνη, τμήμα της «Κερκυραϊκής Περαίας», της εκτεταμένης αποικίας που, σύμφωνα με το Θουκιδίδη, ίδρυσαν οι Κερκυραίοι κατά την κλασική περίοδο στις θεσπρωτικές ακτές. Αποτελείται από τρία διαδοχικά οχυρωμένα τμήματα, που ονομάζονται συμβατικά «Κάστρα» Α, Β και Γ και περιβάλλονται από ισχυρές ισοδομικές -ως επί το πλείστον- οχυρώσεις του 5ου και πρώιμου 4ου αι. π.Χ. Τμήματά τους πιθανότατα επισκευάστηκαν ή ανακατασκευάστηκαν κατά την ύστερη κλασική και ελληνιστική εποχή, ενώ υπάρχουν και κάποιες επεμβάσεις των ρωμαϊκών, πιθανόν, χρόνων. Εκτός από τις οχυρώσεις, ελάχιστες πληροφορίες έχουμε για την πολεοδομική οργάνωση του οικισμού, λόγω της απουσίας οποιασδήποτε έρευνας στα λιγοστά και αταύτιστα κτιριακά κατάλοιπα που είναι σήμερα ορατά στο χώρο.

Το «Κάστρο» Α είναι το ανατολικότερο και μικρότερο σε έκταση από τα τρία κάστρα του οικισμού. Το τείχος που το περιβάλλει ενισχύεται από ημικυκλικούς ή ορθογώνιους πύργους και από ένα προτείχισμα στα δυτικά. Διέθετε τέσσερις πύλες, εκ των οποίων η κύρια πύλη βρίσκεται στα ανατολικά, μεταξύ ενός ορθογώνιου και ενός ημικυκλικού πύργου, και ήταν πιθανόν τοξωτή. Στο εσωτερικό του τείχους είναι σήμερα ορατά διάσπαρτα οικιστικά κατάλοιπα και μία κεντρική οδική αρτηρία, πλάτους 5 μ. η οποία διέσχιζε τον οικισμό από τα ανατολικά στα δυτικά.

Η οχύρωση του «Κάστρου» Β στα δυτικά του Κάστρου Α ενισχύεται από θλάσεις και από ορθογώνιους και ημικυκλικούς πύργους. Στα νότια ενδέχεται να ανοιγόταν μια πύλη, που οδηγούσε στην ακτή, ενώ στην ανατολική πλευρά του διαπιστώνεται ανακατασκευή πιθανόν της ύστερης αρχαιότητας.

Το τείχος του δυτικότερου «Κάστρου» Γ είναι πρόχειρης κατασκευής και διασώζεται σε εξαιρετικά αποσπασματική κατάσταση. Στο εσωτερικό του απουσιάζουν σχεδόν τα κτιριακά κατάλοιπα. Τμήμα ισοδομικού τοίχου σε έναν από τους όρμους βόρεια της οχύρωσης ανήκε πιθανότατα σε λιμενικές εγκαταστάσεις.

* Τα κείμενα επιμελήθηκε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας

Λυγιά
Copyright © 2018 Δήμος Ηγουμενίτσας, All rights reserved. Plantech