Ανακάλυψε τον Δήμο Ηγουμενίτσας

Άγιος Αρσενιος Μαργαριτι

Νοτιοανατολικά του χωριού Μόρφη (παλιό Μορφάτι) σε μια μικρή σπηλιά του βουνού Ερημίτης (518μ.), εκεί που η φύση κυριαρχεί, δεσπόζει αγέρωχο το Ασκηταριό του Αγίου Αρσενίου.

Αφιερωμένο στον Άγιο Αρσένιο, το εκκλησάκι, σύμφωνα με επιγραφή που υπάρχει στην δεξιά άκρη του χτιστού τέμπλου του, ιστορήθηκε από τους Χιονιαδίτες αγιογράφους Αναστάσιο και Παντούλη το 1872. Το τέμπλο του Ναού είναι λιθόκτιστο, ενώ στις τοιχογραφίες που υπάρχουν, ο Άγιος Αρσένιος, παραδόξως, εικονίζεται όχι ως μοναχός, αλλά ως ιεράρχης.

Ο Άγιος Αρσένιος είναι ο προστάτης του χωριού και η μνήμη του γιορτάζεται στις 8 Μαΐου. Την ημέρα αυτή οι προσκυνητές συγκεντρώνονται στην σπηλιά στο εκκλησάκι για να τον τιμήσουν και να τον δοξάσουν. Θεωρείται δε ότι είναι θαυματουργός και γι’ αυτό το νερό που τρέχει από την οροφή της σπηλιά και της εκκλησίας μαζεύεται σε μπουκαλάκια από τους πιστούς και το κρατούν ως αγίασμα.

Η τοποθεσία παρουσιάζει θρησκευτικό και φυσιολατρικό ενδιαφέρον, ενώ υπάρχει και εύκολη πρόσβαση μέσω μονοπατιού, που ξεκινάει από το χωριό Μόρφη.

Copyright © 2018 Δήμος Ηγουμενίτσας, All rights reserved. Plantech