Ανακάλυψε τον Δήμο Ηγουμενίτσας

Λαογραφικό Μουσείο Μαργαριτίου

Το Μουσείο Μαργαριτίου βρίσκεται στο Μαργαρίτι Θεσπρωτίας, στη βορειοδυτική Ελλάδα, μεταξύ της Ηγουμενίτσας και της Πάργας. Στεγάζεται σε διατηρητέο κτήριο με αυλή στην περιοχή της αγοράς (παζάρι). Πρόκειται για αρχοντικό με ισόγειο και όροφο χτισμένο το 1893. Όταν αγοράστηκε από τον Πολιτιστικό Όμιλο Μαργαριτίου, ήταν σε ερειπωμένη κατάσταση. Μετά από εντατικές και εκτενείς εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης, λειτουργεί από το 2009 ως μουσείο και πολιτιστικό κέντρο.

Οι χώροι του μουσείου
Το ανατολικό δωμάτιο του ισογείου χρησίμευε ως αποθηκευτικός χώρος. Σήμερα είναι χώρος πληροφοριακού υλικού και προβολών.
Η άλλη πλευρά του ισογείου είχε παλιά έναν υπερυψωμένο χώρο διαμονής (οντά) και δεύτερο αποθηκευτικό χώρο από κάτω, το κατώι. Ο οντάς είναι σήμερα εκθεσιακός χώρος και το κατώι, η αποθήκη του Μουσείου. Στον οντά λειτουργεί έκθεση με τίτλο «Μαλλί, λινάρι, αργαλειός και ραπτομηχανή». Ο αργαλειός είναι σε λειτουργία και ο επισκέπτης καλείται να δοκιμάσει!
Ο όροφος είχε στο παρελθόν δύο χώρους διαμονής, τον χειμωνιάτικο οντά με τζάκι και έναν επίσημο οντά, τον καλόν οντά, με εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο ζωγραφιστό ταβάνι. Κάθε οντάς είχε μια χρεία (εσωτερική τουαλέτα). Ο χειμωνιάτικος οντάς έχει αναπαρασταθεί όπως ήταν στα τέλη του 19ου αιώνα, ενώ ο επίσημος οντάς λειτουργεί σήμερα ως χώρος συνεδριάσεων, περιοδικών εκθέσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Copyright © 2018 Δήμος Ηγουμενίτσας, All rights reserved. Plantech