Η Δ.Ε. Ηγουμενίτσας (πρώην Δήμος Ηγουμενίτσας), αυτοδιοικητικά και σύμφωνα με τις αλλαγές που επήλθαν με το Πρόγραμμα Καλλικράτης (Ν.3852/10), αριθμεί 17.902 κατοίκους και απαρτίζεται από τις κάτωθι Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες: 1) Δ.Κ. Ηγουμενίτσας, 2) Δ.Κ. Γραικοχωρίου, 3) Δ.Κ. Νέας Σελεύκειας, 4) Τ.Κ. Αγίας Μαρίνας, 5) Τ.Κ. Αγίου Βλασίου, 6) Τ.Κ. Καστρίου, 7) Τ.Κ. Κρυόβρυσης, 8) Τ.Κ. Λαδοχωρίου και 9) Τ.Κ. Μαυρουδίου.
Η Νέα Σελεύκεια αποτελεί Δημοτική Κοινότητα της Δ.Ε. Ηγουμενίτσας και βρίσκεται σε απόσταση 1 χλμ βορειοδυτικά της ομώνυμης πόλης. Ο πληθυσμός της το 2011 αριθμούσε 2.535 κατοίκους.
Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο, θαυματουργό Άγιο σύμφωνα με τους ντόπιους κατοίκους. Προς τιμήν του Αγίου, στη γιορτή του, πραγματοποιείται μεγάλη εορταστική εκδήλωση με περιφορά της εικόνας του από καβαλάρηδες.
Πολλές οικογένειες της σημερινής Νέας Σελεύκειας είναι στην πλειοψηφία τους απόγονοι προσφύγων του 1922. Εγκαταστάθηκαν εκεί έπειτα από παραχώρηση των σχετικών εδαφών από τις αρχές. Κάποιοι από τους σημερινούς κατοίκους γνωρίζουν και ομιλούν και την τουρκική γλώσσα.
Κατά τις δεκαετίες του ’60, ’70 και ’80 μεγάλο μέρος του πληθυσμού του χωριού μετανάστευσε στη Γερμανία. Σήμερα, η Νέα Σελεύκεια αποτελεί μέρος του πολεοδομικού συγκροτήματος της Ηγουμενίτσας, ως η 7η πολεοδομική ενότητα του πολεοδομικού σχεδίου της πόλης.
Η Αγία Μαρίνα είναι χωριό και έδρα ομωνύμου Τοπικής Κοινότητας της Δ.Ε. Ηγουμενίτσας του Δήμου Ηγουμενίτσας. Μέχρι το 1953, η Αγία Μαρίνα ονομαζόταν Κουσοβίτσα. Στην κοινότητα υπάγονται επίσης το χωριό Βασιλικός και ο οικισμός Μύλοι.
Η Αγία Μαρίνα γεωγραφικά βρίσκεται στις βορειοανατολικές απολήξεις των όριων της Πάργας και δίπλα στον αυτοκινητόδρομο Ηγουμενίτσας - Μαργαριτίου. Η κοινότητα είναι χαρακτηρισμένη ως αγροτικός οικισμός με έκταση 17.570 km² και υψόμετρο 254 μ. Απέχει από την Ηγουμενίτσα περίπου 7 χλμ.
Το 1928, το χωριό αριθμούσε 382 κατοίκους έχοντας δημοτικό σχολείο και ταχυδρομικό γραφείο. Στις 17 Ιουλίου το χωριό εορτάζει προς τιμήν της εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας.
Ο Άγιος Βλάσιος είναι ένα μικρό χωριό της Π.Ε. Θεσπρωτίας σε υψόμετρο 170μ. Σύμφωνα με την τελευταία διοικητική διαίρεση (Σχέδιο Καλλικράτης) αποτελεί Τοπική Κοινότητα της Δ.Ε. Ηγουμενίτσας. Ο πληθυσμός της το 2011 ανερχόταν σε 294 κατοίκους.
Η προηγούμενη ονομασία του Αγίου Βλασίου ήταν Σούβλιαση. Η αλλαγή του ονόματος σε Άγιο Βλάσιο έγινε στις 20 Σεπτεμβρίου του 1928.
Από τον Άγιο Βλάσιο καταγόταν ο «Άγιος Αναστάσιος, ο εξ' Αγίου Βλασίου, ο Γουναράς» , η μνήμη του οποίου εορτάζεται στις 8 Ιουλίου.
Το Καστρί είναι χωριό της Π.Ε. Θεσπρωτίας σε υψόμετρο 185 μ. Σύμφωνα με την τελευταία διοικητική διαίρεση (Σχέδιο Καλλικράτης) αποτελεί Τοπική Κοινότητα της Δ.Ε. Ηγουμενίτσας και αριθμεί 754 κατοίκους (απογραφή 2011).
Η Κρυόβρυση (Πέστιανη) είναι ένα πολύ μικρό ορεινό χωριό της Π.Ε. Θεσπρωτίας, και αποτελεί έδρα της Τοπικής Κοινότητας της Δ. Ε. Ηγουμενίτσας. Ο πληθυσμός της το 2001 αριθμούσε μόλις 30 κατοίκους.
Το Λαδοχώρι είναι ένα σχεδόν παραθαλάσσιο χωριό της Δ.Ε. Ηγουμενίτσας. Ο πληθυσμός του σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ανέρχεται σε 867 μόνιμους κατοίκους. Σήμερα το Λαδοχώρι αποτελεί προάστιο της Ηγουμενίτσας (ως η πρώτη πολεοδομική ενότητά της) στο θαλάσσιο μέτωπο του οποίου εκτείνεται μέρος του νέου λιμένα της πόλης, καθώς και πολλές υπηρεσίες της.
Το Μαυρούδι είναι ένα ορεινό χωριό, που μετά την εφαρμογή του Σχεδίου Καλλικράτης, αποτελεί Τοπική Κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Ηγουμενίτσας. Ο πληθυσμός του το 2011 αριθμούσε 985 κατοίκους.