Θέλω Από τον Δήμο μου

MUNICIPAL UNIT OF SIVOTA

Η Δ.Ε. Συβότων αποτελούσε, πριν την εφαρμογή του Σχεδίου «Καλλικράτης», δήμο του Ν. Θεσπρωτίας. Σήμερα ανήκει, ως Δημοτική Ενότητα, στον διευρυμένο Δήμο Ηγουμενίτσας. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Π.Ε. Θεσπρωτίας, στις ακτές του Ιονίου. Αποτελείται από τις Τοπικές Κοινότητες Πλαταριάς, Συβότων, Αργυροτόπου και Φασκομηλιάς. Καταλαμβάνει έκταση 72,4 km² και κατά την απογραφή του 2001 είχε συνολικό πληθυσμό 3.010 κατοίκων.
Τοπική Κοινότητα Πλαταριάς
Η Τ.Κ. Πλαταριάς της Δ.Ε. Συβότων είναι από τους ομορφότερους παραθαλάσσιους οικισμούς του Δήμου Ηγουμενίτσας. Κατά την απογραφή του 2001 είχε 955 κατοίκους. Είναι χτισμένη στον μυχό ομώνυμου κόλπου, ανάμεσα σε δύο ακρωτήρια Αγιονήσι και Ερημονήσι (Χερονήσι) μεταξύ των λιμένων Ηγουμενίτσας και Συβότων.
Τοπική Κοινότητα Συβότων
Η Τ.Κ. Συβότων δεν έχει χαρακτηριστεί τυχαία η «Καραϊβική της Ελλάδας».
Τοπική Κοινότητα Αργυροτόπου
Η Τ.Κ. Αργυροτόπου, 20 περίπου χλμ. νότια της Ηγουμενίτσας αποτελεί μέρος της Δ.Ε. Συβότων, μαζί με το χωριό Πολυνέρι. Ο πληθυσμός της το 2011 αριθμούσε 164 κατοίκους, ενώ το 1895 με την οθωμανική απογραφή το χωριό είχε 379 κατοίκους και ονομαζόταν Αρβενίτσα.
Τοπική Κοινότητα Φασκομηλιάς

Αυτοδιοικητικά, και σύμφωνα με τις αλλαγές που επέφερε το Πρόγραμμα Καλλικράτης, η Τ.Κ. Φασκομηλιάς ανήκει στη Δ.Ε. Συβότων του Δήμου Ηγουμενίτσας. Κατά την απογραφή του 2011 αριθμούσε 299 μόνιμους κατοίκους. Η Φασκομηλιά έχει υψόμετρο 57 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Copyright © 2018 Δήμος Ηγουμενίτσας, All rights reserved. Plantech