Περιβάλλον & Ποιότητα Ζωής

Περιβάλλον & Ποιότητα Ζωής αποτελούν το δίπτυχο που βρίσκεται σταθερά ψηλά στη δράση και τις πρωτοβουλίες του Δήμου Ηγουμενίτσας. Αντιλαμβανόμαστε και θεωρούμε το Περιβάλλον όχι ως ιδιοκτησία, αλλά ως κληρονομιά και για τις επόμενες γενιές. Μια κληρονομιά που πρέπει να προστατέψουμε, καλλιεργώντας περιβαλλοντική συνείδηση, εφαρμόζοντας πολιτικές ορθολογικής χρήσης του φυσικού πλούτου, υλοποιώντας σύγχρονες πρακτικές διαχείρισης των απορριμμάτων και εφαρμόζοντας στο ακέραιο την περιβαλλοντική νομοθεσία.Ο Δήμος Ηγουμενίτσας με αποστολή του την αειφόρο ανάπτυξη, υλοποιεί μια ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική, ώστε να διασφαλίσει καλύτερη ποιότητα ζωής, σε όλους όσους ζουν ή εργάζονται σε αυτόν, νέους, ηλικιωμένους, παιδιά, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Κύριος στόχος μας είναι ένας Δήμος καθαρός, ανθρώπινος, πρωτίστως πράσινος κι όσο το δυνατόν πιο φιλικός σε όλους. Ο Δήμος Ηγουμενίτσας υιοθετεί ένα νέο μοντέλο αστικών μετακινήσεων, στα όρια της πόλης, όπου οι πολίτες θα χρησιμοποιούν βιώσιμους τρόπους μετακίνησης όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το ποδήλατο ή ακόμη και τα πόδια για τις κοντινές μετακινήσεις. Προστατεύοντας και αναβαθμίζοντας το περιβάλλον, εξασφαλίζοντας την αποκομιδή και μεταφορά των απορριμμάτων αλλά και προωθώντας την ανακύκλωση, ο Δήμος Ηγουμενίτσας συμβάλλει στη βελτίωση της διαβίωσης των πολιτών, μειώνοντας βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κινδύνους τόσο για το περιβάλλον όσο και την ανθρώπινη υγεία.

Όσοι επιθυμούν να διαθέσουν ογκώδη αντικείμενα (έπιπλα, στρώματα) και κλαδιά –χόρτα κηπουρικών εργασιών πρέπει να επικοινωνούν πρώτα με το Αρμόδιο Τμήμα του Δήμου στο τηλ. 2665022626

Η Φιλοσοφία του Δήμου Ηγουμενίτσας στον τομέα της Καθαριότητας επικεντρώνεται στην εξασφάλιση ενός βιώσιμου και υγιούς περιβάλλοντος, γι’ αυτό και η προσπάθειά του για έναν τόπο καθαρό και περιβαλλοντικά φιλικό δε σταματάει ποτέ.

Η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ηγουμενίτσας, ως βασικός φορέας υλοποίησης αυτής της προσπάθειας, αξιοποιώντας τις βασικές συνιστώσες εργάζεται ανελλιπώς στην αποκομιδή των απορριμμάτων, τον οδοκαθαρισμό και τον καθαρισμό κοινόχρηστων χώρων.

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας έχει εκπονήσει Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) με αντικείμενο την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της διαχείρισης των αποβλήτων στο Δήμο το οποίο είναι εναρμονισμένο με την κείμενη νομοθεσία καθώς και με την εγκεκριμένη μελέτη του ΠΕΣΔΑ Ηπείρου.

Σ’ ότι αφορά τα σύμμεικτα ΑΣΑ, το σύνολο των συλλεγόμενων ποσοτήτων μεταφέρεται απευθείας στο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου. Η επικείμενη λειτουργία όμως της μονάδας ΑΣΑ Ηπείρου σε συνδυασμό με την έναρξη της λειτουργίας του ΣΜΑ Ηγουμενίτσας θα επιφέρει αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης.

H αποκομιδή και μεταφορά των ογκωδών αστικών απορριμμάτων (παλιά έπιπλα, στρώματα, κλαδιά, φύλλα κτλ) πραγματοποιείται μέσα σε 5-10 ημέρες από την ημέρα που θα ειδοποιηθεί η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου ή αυτά διαπιστωθούν από τον Επόπτη Καθαριότητας.

Τα ειδικά απορρίμματα περιλαμβάνουν υπόλοιπα από δραστηριότητες μονάδων βιομηχανίας, βιοτεχνίας, οικοτεχνίας και κάθε άλλης μονάδας παραγωγής ή κατεργασίας του πρωτογενούς, δευτερογενούς ή τριτογενούς τομέα που δεν προσομοιάζουν με τα αστικά απορρίμματα λόγω όγκου, ποσότητας, δυνατότητα μεταφοράς και τελικής επεξεργασίας, προϊόντα και υλικά προερχόμενα από εκσκαφές, κατεδαφίσεις και οικοδομικές εργασίες, απορρίμματα και υπόλοιπα καθαρισμού δημοτικών νεκροταφείων, απόβλητα που δεν είναι δυνατό να μεταφερθούν με τις συνήθεις μεθόδους αποκομιδής και οχήματα, άχρηστα ή εγκαταλελειμμένα οχήματα ή μηχανήματα, καθώς και εξαρτήματα ή μέρη τους. Ειδικότερα, την αποκομιδή των ειδικών απορριμμάτων υποχρεούται να πραγματοποιούν, με δικά τους μέσα και δική τους ευθύνη οι ιδιώτες ή οι φορείς από τις δραστηριότητες των οποίων προέρχονται τα ειδικά απορρίμματα.

Ως απόρροια μιας συμμετοχικής διαδικασίας ο Δήμος Ηγουμενίτσας, πιστός στις δεσμεύσεις του για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών του προχωρά στην σταδιακή υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων.  Πρόκειται για ένα έργο, η ολοκλήρωση του οποίου θα βελτιώσει την αισθητική εικόνα της πόλης, θα προστατεύσει τη δημόσια υγεία και θα προσφέρει αποτελεσματικότερη διαχείριση των απορριμμάτων και των ανακυκλώσιμων υλικών.

Η καθαριότητα όμως και η φροντίδα του Δήμου μας καθώς και η διαφύλαξη της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του τόπου μας, πέρα από θεμελιώδες καθήκον της Δημοτικής Αρχής, αποτελούν και υπόθεση κάθε πολίτη, γι’ αυτό και η ουσιαστική συμβολή του κάθε δημότη κρίνεται απαραίτητη.

Αξίζουμε να ζούμε σε ένα καθαρό και νοικοκυρεμένο περιβάλλον, αντάξιο της φυσικής ομορφιάς του τόπου μας, αλλά και των προσδοκιών μας.

Η Καθαριότητα της πόλης, είναι υπόθεση όλων μας, διότι σημαίνει υγεία, σημαίνει πολιτισμός, σημαίνει καλύτερη ποιότητας ζωής.

Για την αποκομιδή απορριμμάτων ο Δήμος Ηγουμενίτσας διαθέτει τα παρακάτω οχήματα:

Α/Α

Τύπος Οχήματος

Ωφέλιμο Φορτίο (τόνοι)

Έτος Κτήσης

1

Απορριμματοφόρο όχημα  

 

2018

2

Απορριμματοφόρο όχημα  

4,5

2009

3

Απορριμματοφόρο όχημα  

9,0

2009

4

Απορριμματοφόρο όχημα   

5,5

2009

5

Απορριμματοφόρο όχημα   

4,5

2005

6

Απορριμματοφόρο όχημα   

5,2

2005

7

Απορριμματοφόρο όχημα  

3,2

1998

8

Απορριμματοφόρο όχημα  

4,5

1987

 

Η αποκομιδή γίνεται σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Περιοχή Αποκομιδής

Αριθμός ημερών ανά εβδομάδα

Αριθμός δρομολογίων ανά εβδομάδα

Σύμμεικτα Απόβλητα

Ηγουμενίτσα

6

12

Γραικοχώρι- Λαδοχώρι- Αγ. Μαρίνα

5

8

Δ.Ε. Μαργαριτίου

5

5

Δ.Ε. Παραποτάμου

5

6

Δ.Ε. Πέρδικας

Η αποκομιδή γίνεται από ιδιώτη

Δ.Ε. Συβότων

Η αποκομιδή γίνεται από ιδιώτη

Ανακυκλώσιμα

Σύνολο Δήμου Ηγουμενίτσας

6

6

 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τα σύμμεικτα απορρίμματα που μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου αποτυπώνονται στον παρακάτω πίνακα:

Μήνας

Ποσότητα σε τόνους

Ιανουάριος

517,89

Φεβρουάριος

473,99

Μάρτιος

528,16

Απρίλιος

537,80

Μάϊος

509,78

Ιούνιος

591,12

Ιούλιος

643,46

Αύγουστος

746,14

Σεπτέμβριος

485,12

Οκτώβριος

Νοέμβριος

Δεκέμβριος

Σ Υ Ν Ο Λ Ο

5.033,46

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας στην προσπάθειά του για αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και αποσυμφόρηση του προβλήματος της έλλειψης χώρων στάθμευσης, περισυλλέγει και απομακρύνει  εγκαταλελειμμένα οχήματα, τα οποία αποτελούν εστία μόλυνσης και επιπρόσθετα καταλαμβάνουν πολύτιμες θέσεις στάθμευσης αποτελώντας συχνά αιτία πρόκλησης ατυχημάτων για διερχόμενους πεζούς και οδηγούς.

Η διαδικασία συλλογής ενός εγκαταλελειμμένου οχήματος (βάσει του Π.Δ. 116/2004) έχει ως εξής:

  • Εντοπισμός και καταγραφή του εγκαταλελειμμένου οχήματος από την αρμόδια υπηρεσία με τοποθέτηση σε αυτό αυτοκόλλητης ειδοποίησης απομάκρυνσης.
  • Απομάκρυνση του οχήματος, εφόσον αυτό δεν φέρει πινακίδες, μετά την πάροδο 45 ημερών, ενώ όταν φέρει πινακίδες αλλά δεν έχει επικολλημένο σήμα τελών κυκλοφορίας, απομακρύνεται μετά την πάροδο 90 ημερών.
  • Μεταφορά αυτού στα Συστήματα Διαχείρισης Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής, ώστε να αποσταλεί προς ανακύκλωση.

Οι δημότες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι υποχρεωμένοι να παραδίδουν οι ίδιοι τα αυτοκίνητά τους προς ανακύκλωση, στις εταιρίες που έχουν ορισθεί ως σύστημα διαχείρισης. Αδειοδοτημένες εταιρείες ανακύκλωσης οχημάτων υπάρχουν στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΔΟΕ στο link: http://www.edoe.gr/

Παροτρύνουμε τους πολίτες να συμβάλουν στην απομάκρυνση των εγκαταλελειμμένων οχημάτων, αποσύροντας οι ίδιοι τα οχήματά τους ή ενημερώνοντας το Δήμο στο τηλέφωνο 266536101, καθημερινά 07:00-15:00 ή μέσω της εφαρμογής Novoville.

Η ενεργός συμμετοχή των δημοτών στην επίλυση προβλημάτων, αποτελεί ανεκτίμητη βοήθεια στην διοίκηση του Δήμου μας !

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας ήδη από το 2014 εφαρμόζει πρόγραμμα διαχείρισης – περίθαλψης αδέσποτων ζώων συντροφιάς βάσει του άρθρου 9 του νόμου 4039 (ΦΕΚ 15/Α΄/2-02-2012).

Σκοπός του προγράμματος είναι αφενός η σταθεροποίηση, η καταγραφή και η σταδιακή μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων και αφετέρου η ευζωία τους.

Για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων, ο Δήμος Ηγουμενίτσας συνεργάζεται με φιλοζωικά σωματεία, ενώ στο έργο του συνδράμουν με την αρωγή του Δήμου και οι εθελοντές φιλόζωοι πολίτες.

Θέτοντας τις βάσεις μιας πιο πολιτισμένης αντιμετώπισης των «άστεγων» ζώων ο Δήμος Ηγουμενίτσας έχει τοποθετήσει ταΐστρες και ποτίστρες για τα αδέσποτα ζώα σε διάφορα σημεία του, η επιλογή των οποίων έγινε σε συνεννόηση με φιλόζωους πολίτες, ώστε τα αδέσποτα ζώα να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε σταθερά σημεία παροχής τροφής και νερού.

Παράλληλα γίνεται προσπάθεια να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει διαδημοτικό καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς στα όρια του Δήμου μας, του οποίου η κατασκευή μόλις ολοκληρωθεί, θα προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό για να το στελεχώσει (ένας κτηνίατρος, άτομο έμπειρο στο χειρισμό ζώων, διοικητικό προσωπικό κλπ). 

Θεωρώντας σημαντική τη συνεργασία με τους συνδημότες του, ο Δήμος επιδιώκει την ενημέρωση και καλλιέργεια συνείδησης, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης ζώων καθώς και την προώθηση της υιοθεσίας τους από ανθρώπους.

Όλα τα αδέσποτα ζώα που εντάσσονται στο πρόγραμμα στείρωσης και γενικότερης κτηνιατρικής φροντίδας του Δήμου Ηγουμενίτσας διατίθενται για υιοθεσία.

Η διαδικασία υιοθεσίας ενός αδέσποτου σκύλου είναι εύκολη και γρήγορη. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί με μια δήλωση υιοθεσίας ζώου επικυρωμένη για το γνήσιο της υπογραφής να υιοθετήσει ένα αδέσποτο ζώο.

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας διατηρεί πάντα το δικαίωμα επικοινωνίας και ενημέρωσης για τις συνθήκες διαβίωσης του υιοθετημένου ζώου.

Στο μέλλον οι υποψήφιοι ανάδοχοι θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το ζώο που θα τους κρατήσει συντροφιά μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου. Προς το παρόν μπορούν να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους στο τηλ.: 2665021159 ή στο e-mail: [email protected] ώστε να τους αποσταλούν φωτογραφίες και λεπτομέρειες για τα διαθέσιμα προς υιοθεσία ζώα συντροφιάς. Στην περίπτωση που κάποιος δημότης μας δεν έχει την δυνατότητα σύνδεσης με το διαδίκτυο μπορεί να προσέλθει στο Γραφείο Στήριξης του Πρωτογενούς Τομέα στο Δημαρχείο Ηγουμενίτσας, κατά τις εργάσιμες ώρες και ημέρες.

Τα αδέσποτα ζώα που προωθούνται για υιοθεσία είναι απολύτως υγιή, όπως έχει διαπιστωθεί από ιατρική εξέταση και αιματολογικές εξετάσεις.

Όσοι ενδιαφέρονται να δώσουν μια ευκαιρία ζωής υιοθετώντας ένα ζώο, μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 2665021159.

Από τον Δήμο Ηγουμενίτσας επιδιώκεται η ενημέρωση και η καλλιέργεια συνείδησης του υπεύθυνου ιδιοκτήτη συντροφιάς, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης ζώων – γιατί «δείκτης πολιτισμού μιας πόλης είναι το πώς αντιμετωπίζει τις άλλες μορφές ζωής» – καθώς και η προώθηση της υιοθεσίας από ανθρώπους, που θα τους χαρίσουν τη ζεστασιά και την ασφάλεια μιας οικογένειας.

Παράλληλα ο Δήμος υποστηρίζει τη διεξαγωγή ενημερώσεων σε όλες τις σχολικές βαθμίδες με κύριο στόχο την καλλιέργεια σωστής φιλοζωικής συνείδησης.

Ωστόσο ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός αδέσποτων ζώων και ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός όσων εγκαταλείπονται στα διοικητικά όρια του Δήμου μας δυσχεραίνουν τη λειτουργία του προγράμματος. Ο κοινός στόχος για την προστασία και την ευζωία τόσο των αδέσποτων όσο και των δεσποζόμενων ζώων κάνει την προσπάθεια συλλογική και με την αρωγή του Δήμου Ηγουμενίτσας μπορεί κάθε δημότης να συμβάλλει ενεργά μέσω της εθελοντικής του δράσης.

Για το λόγο αυτό, η συνεργασία των συνδημοτών μας για τη σωστή διαχείριση αδέσποτων ζώων είναι σημαντική.

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Βάσει του άρθρου 9 του νόμου 4039 (ΦΕΚ 15/Α΄/2-02-2012) «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει σύμφωνα με το άρθρο 46 του νόμου 4235 (ΦΕΚ 32/Α΄/11-02-2014), οι δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς της περιοχής τους.

Για την υλοποίηση του προγράμματος διαχείρισης και περισυλλογής αδέσποτων ζώων συντροφιάς ο Δήμος Ηγουμενίτσας από το 2012 συνάπτει συμβάσεις παροχής κτηνιατρικών υπηρεσιών με ιδιώτες κτηνιάτρους, καθώς δεν διαθέτει μόνιμο υπάλληλο με την ειδικότητα του κτηνιάτρου, ενώ στο έργο του συνδράμουν και τα φιλοζωικά σωματεία του νομού Θεσπρωτίας.

Έχουν συσταθεί σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν.4039/2012 όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει σύμφωνα με το άρθρο 46 του ν.4235/2014:

  1. Η Επιτροπή Παρακολούθησης Προγράμματος για τα αδέσποτα «Απόφαση Δημάρχου 42/19-01-2015».
  2. Η Επιστημονική Επιτροπή, η οποία αποφασίζει σε περίπτωση διαφωνίας της ανωτέρω επιτροπής για την επικινδυνότητα ενός αδέσποτου ζώου συντροφιάς ή για την αναγκαιότητα της πραγματοποίησης ευθανασίας «Απόφαση Δημάρχου 1176/29-07-2015».

Εξάλλου για τις ανάγκες του ανωτέρω προγράμματος πρόκειται σύντομα να προκηρύξει εκδήλωση ενδιαφέροντος για συνεργείο περισυλλογής, του οποίου το έργο αυτή την στιγμή διεκπεραιώνουν τα φιλοζωικά σωματεία και οι εθελοντές φιλόζωοι με ίδια μέσα.

Παράλληλα γίνεται προσπάθεια να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει διαδημοτικό καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς στα όρια του δήμου μας και συγκεκριμένα:

  • Την 15η Φεβρουαρίου του 2016 λήφθηκε η με αριθ. 53/2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας με θέμα «Έγκριση ίδρυσης και λειτουργίας διαδημοτικού κυνοκομείου στα όρια του Δήμου Ηγουμενίτσας».
  • Την 1η Αυγούστου του 2016 λήφθηκε η με αριθ. 237/2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας με θέμα «Εισήγηση της Ε.Π.Ζ. σχετικά με τον Κανονισμό Λειτουργίας Διαδημοτικού Καταφυγίου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων Δήμων Ηγουμενίτσας-Σουλίου-Φιλιατών».
  • Την 13η Νοεμβρίου του 2017 λήφθηκε η με αριθ. 298/2017 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας με θέμα «Έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης με τους δήμους Σουλίου και Φιλιατών για τη λειτουργία Διαδημοτικού Καταφυγίου».
  • Την 24η Απριλίου του 2018 ο Δήμος Ηγουμενίτσας διακήρυξε ανοικτή διαδικασία μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.) για την επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου «Κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς στον Δήμο Ηγουμενίτσας».
  • Την 29η Μαΐου του 2018 αναδείχθηκε ο ανάδοχος του έργου «Κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς στον Δήμο Ηγουμενίτσας» έπειτα από την αξιολόγηση των φακέλων δικαιολογητικών συμμετοχής και οικονομικών προσφορών από την Επιτροπή Διαγωνισμού (Ε.Δ.).
  • Την 11η Ιουνίου του 2018 λήφθηκε η με αριθ. 152/2018 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής Ηγουμενίτσας περί έγκρισης του πρακτικού Ι της Επιτροπής Διενέργειας του ανοιχτού διαγωνισμού του έργου «Κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς στον Δήμο Ηγουμενίτσας».

Όταν θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του καταφυγίου θα προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό για να το στελεχώσει (ένας κτηνίατρος, άτομο έμπειρο στο χειρισμό ζώων, διοικητικό προσωπικό κλπ).

Από τον Δήμο Ηγουμενίτσας για το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων δαπανήθηκαν:

  • το 2016, 13.597€
  • το 2017, 38.083€

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας ήδη από το 2014 εφαρμόζει πρόγραμμα διαχείρισης – περίθαλψης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, το οποίο προς το παρόν αφορά τη μεταφορά τους από φιλόζωους πολίτες ή φιλοζωικά σωματεία σε συνεργαζόμενο κτηνιατρείο όπου γίνεται η εξέταση, ο εμβολιασμός, η αποπαρασίτωση και η στείρωσή τους. Στη συνέχεια σημαίνονται ηλεκτρονικά και επανατοποθετούνται στο φυσικό τους περιβάλλον.

Οι βασικοί άξονες του προγράμματος είναι:

  • Περισυλλογή
  • Καταγραφή
  • Σήμανση
  • Κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος υγείας
  • Αποπαρασίτωση
  • Στείρωση
  • Εμβολιασμός
  • Υιοθεσία ή επανατοποθέτηση των αδέσποτων ζώων στο περιβάλλον
  • Ενημέρωση των πολιτών

Διευκρινίζεται ότι ο τρόπος σήμανσης δεν είναι επιβλαβής και δεν ενοχλεί τα ζώα. Όλα τα στοιχεία που αφορούν στο κάθε ενταγμένο στο πρόγραμμα ζώο (φωτογραφία, αύξων αριθμός καταγραφής, αριθμός microchip, ιατρικό ιστορικό κλπ) βρίσκονται σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων που διαχειρίζεται ο συνεργαζόμενος με τον δήμο κτηνίατρος.

Σκοπός του προγράμματος είναι αφενός η σταθεροποίηση, η καταγραφή και η σταδιακή μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων μέσω της στείρωσης, σήμανσης, καταγραφής και υιοθεσίας τους και αφετέρου η ευζωία τους, με την εξασφάλιση της κατά περίπτωση κτηνιατρικής φροντίδας σε όλα τα αδέσποτα ζώα του Δήμου, η εξασφάλιση τροφής/νερού και οι παρεμβατικές δράσεις σε θέματα προστασίας τους.

Για την επίβλεψη και την φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων, ο Δήμος Ηγουμενίτσας συνεργάζεται με φιλοζωικά σωματεία, ενώ στο έργο του συνδράμουν και οι εθελοντές φιλόζωοι πολίτες.

Παράλληλα ο Δήμος έχει τοποθετήσει ταΐστρες και ποτίστρες για τα αδέσποτα ζώα σε διάφορα σημεία του Δήμου. Η επιλογή των σημείων έγινε σε συνεννόηση με φιλόζωους πολίτες, ώστε, ιδίως στην περίοδο του καλοκαιριού και των διακοπών, τα ζώα να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε σταθερά σημεία παροχής τροφής και νερού.

Με αυτό το πρόγραμμα θέτουμε τις βάσεις μιας πιο πολιτισμένης αντιμετώπισης των «άστεγων» ζώων.

Παράλληλα επιδιώκεται η ενημέρωση και η καλλιέργεια συνείδησης του υπεύθυνου ιδιοκτήτη συντροφιάς, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης ζώων – γιατί «δείκτης πολιτισμού μιας πόλης είναι το πώς αντιμετωπίζει τις άλλες μορφές ζωής» – καθώς και η προώθηση της υιοθεσίας από ανθρώπους, που θα τους χαρίσουν τη ζεστασιά και την ασφάλεια μιας οικογένειας.

Ωστόσο ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός αδέσποτων ζώων και ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός όσων εγκαταλείπονται στα διοικητικά όρια του Δήμου μας δυσχεραίνουν τη λειτουργία του προγράμματος. Ο κοινός στόχος για την προστασία και την ευζωία τόσο των αδέσποτων όσο και των δεσποζόμενων ζώων κάνει την προσπάθεια συλλογική και με την αρωγή του Δήμου Ηγουμενίτσας μπορεί κάθε δημότης να συμβάλλει ενεργά μέσω της εθελοντικής του δράσης.

Για το λόγο αυτό, η συνεργασία των συνδημοτών μας για τη σωστή διαχείριση αδέσποτων ζώων είναι σημαντική.

Τέλος υπενθυμίζεται προς ενημέρωση όλων, ότι τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς προστατεύονται από το Νόμο 4039/2012 και οι δράστες ζωοκτονίας ή κακοποίησής τους τιμωρούνται με υψηλό χρηματικό πρόστιμο και ποινή φυλάκισης.

Από το 2012 οι Δήμοι όλης της χώρας υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς κατ’ εφαρμογή της κάτωθι νομοθεσίας:

  • Νόμος 4039/2012 (ΦΕΚ 15/Α΄/2-02-2012) «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό».
  • Άρθρο 46 του νόμου 4235/2014 (ΦΕΚ 32/Α΄/11-02-2014) «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».
  • Υπουργική Απόφαση Αριθ. 1714/75275 (ΦΕΚ 1489/Β’/16-07-2015) «Διαδικασία παραχώρησης και απαιτούμενες προδιαγραφές των χώρων των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που παραχωρούνται σε εθελοντές κτηνιάτρους, για την πραγματοποίηση στειρώσεων, σήμανσης και καταγραφής αδέσποτων ζώων συντροφιάς».
  • Υπουργική Απόφαση Αριθ. 1697/74031 (ΦΕΚ 1544/Β΄/22-07-2015) «Διαδικασία πιστοποίησης των κτηνιάτρων που χρησιμοποιούν την διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους».
  • Άρθρο 44 του νόμου 4384/2016 (ΦΕΚ 78/Α΄/26-04-2016) «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, μορφές συλλογικής οργάνωσης του αγροτικού χώρου και άλλες διατάξεις».
  • Άρθρο 54 «Τροποποίηση διαδικασίας επιβολής και είσπραξης προστίμων του άρθρου 21 του ν. 4039/2012» του νόμου 4483/2017 (ΦΕΚ 107/Α΄/31-07-2017) «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) Ρυθμίσεις σχετικές με την οργάνωση, τη λειτουργία, τα οικονομικά και το προσωπικό των Ο.Τ.Α. Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας Μητρώο Πολιτών και άλλες διατάξεις.
  • Υπουργική Απόφαση Αριθ. 1915/90550 (ΦΕΚ 3114/Β΄/8-09-2015) «Καθορισμός των προϋποθέσεων και της διαδικασίας χρηματοδότησης Δήμων και Συνδέσμων Δήμων για τη λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς και την υλοποίηση των ενεργειών διαχείρισης τους για το έτος 2017».

Με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την ανακύκλωση και την περεταίρω εξέλιξή της σε εργαλείο ανάπτυξης, καθώς και την καλλιέργεια υγιούς περιβαλλοντικής συνείδησης καλούμε όλους τους Δημότες να συνεχίσουν να ανακυκλώνουν και να ρίχνουν στους μπλε κάδους που διαθέτει ο Δήμος Ηγουμενίτσας, με το ειδικό σήμα της ανακύκλωσης, μόνο ανακυκλώσιμα υλικά. 

recycl

Η βελτίωση της καθαριότητας στον Δήμο Ηγουμενίτσας αλλά και η αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων αποτελεί το πρώτο μέλημα της Δημοτικής Αρχής.

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας έχει εκπονήσει Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) με αντικείμενο την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της διαχείρισης των αποβλήτων στο Δήμο, μέσω της ανάπτυξης δράσεων επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης των ΑΣΑ, με στόχο τη μείωση των αποβλήτων που οδηγούνται σε ταφή καθώς και την περιστολή των δαπανών στην διαχείριση των σύμμεικτων ΑΣΑ.

Στο πλαίσιο του Τοπικού Σχέδιου Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) προτείνονται δράσεις για την ενίσχυση τη ανακύκλωσης και την κομποστοποίηση των βιοαποβλήτων (απόβλητα τροφών, πράσινα, κλπ.). Δράσεις οι οποίες θα ενισχυθούν με την λειτουργία των πράσινων σημείων. 

Στον Δήμο Ηγουμενίτσας σήμερα λειτουργεί πρόγραμμα χωριστής συλλογής των ανακυκλώσιμων αποβλήτων συσκευασίας σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης – Ανακύκλωσης ΑΕ (ΕΕΑΑ ΑΕ), τα οποία μεταφέρονται στο ΚΔΑΥ Ιωαννίνων, σε απόσταση περίπου 89χλμ από την έδρα του Δήμου.

Παράλληλα έχουν τοποθετηθεί και χωριστές καμπάνες συλλογής γυαλιού στα παρακάτω σημεία:

Περιοχή

Τεμάχια

Ηγουμενίτσα (Παραλιακή οδός)

Ηγουμενίτσα (Δρέπανο)

Πέντε (5)

Δύο (2)

Σύβοτα

Δέκα τέσσερα (14)

Παραπόταμος

Ένα (1)

Πλαταριά

Ένα (1)

Μαργαρίτι

Ένα (1)

Πέρδικα

Ένα (1)

Στον παρακάτω πίνακα υπάρχουν τα επίσημα στοιχεία του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Ιωαννίνων σχετικά με την μεταφορά των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων από τον Δήμο Ηγουμενίτσας.

Μήνες

Μεταφερόμενοι τόνοι από Δήμο Ηγουμενίτσας στο Κ.Δ.Α.Υ. Ιωαννίνων

Υπόλειμμα (τόνοι) που μεταφέρθηκε από το Κ.Δ.Α.Υ. στο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου

Ιανουάριος

118,2628,380

Φεβρουάριος

78,64037,640

Μάρτιος

  

Απρίλιος

  

Μάιος

  

Ιούνιος

  

Ιούλιος

  

Αύγουστος

  

Σεπτέμβριος

  

Οκτώβριος

  

Νοέμβριος

  

Δεκέμβριος

  

ΣΥΝΟΛΟ

 

Μήνες

Μεταφερόμενοι τόνοι από Δήμο Ηγουμενίτσας στο Κ.Δ.Α.Υ. Ιωαννίνων

Υπόλειμμα (τόνοι) που μεταφέρθηκε από το Κ.Δ.Α.Υ. στο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου

Ιανουάριος

155,12

50,78

Φεβρουάριος

79,25

28,72

Μάρτιος

127,48

64,67

Απρίλιος

134,04

75,52

Μάιος

146,2

72,34

Ιούνιος

101,74

34,78

Ιούλιος

96,76

62,68

Αύγουστος

107,04

56,84

Σεπτέμβριος

150,56

73,88

Οκτώβριος

97,420

33,960

Νοέμβριος

143,48

49,32

Δεκέμβριος

159,55

41,26

ΣΥΝΟΛΟ

1498,64

644,75

Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου 
Γραφείο Πρασίνου

  • Παλιό Δημαρχείο Ηγουμενίτσας,
    Ελευθερίας 7, Ηγουμενίτσας 46100 
  • Τηλέφωνο: 2665021150 & 2665021159

Η θετική επίδραση των χώρων πρασίνου στους κατοίκους των πόλεων ήταν πάντοτε κάτι το αυτονόητο. Ο ρόλος τους στην αστική διαβίωση είναι ιδιαίτερα σημαντικός διότι διαμορφώνουν έναν ιστό που δομεί και διαπερνά την πόλη αναβαθμίζοντας την εικόνα και ποιότητα του τοπίου, συμβάλλοντας παράλληλα στην ψυχική και σωματική υγεία των πολιτών. Πιστεύοντας πως η διαχείριση του πρασίνου αποτελεί σημαντικό παράγοντα, που καθορίζει την ποιότητα της ζωής των πολιτών, ο Δήμος Ηγουμενίτσας φροντίζει για την αναβάθμιση, συντήρηση, διάδοση και καθαριότητά του. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη προστασίας και ανάδειξης του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, την αποκατάσταση υποβαθμισμένων περιοχών, αλλά και την απαίτηση αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των δημοτών του, ο Δήμος στην προσπάθειά του για βιώσιμη ανάπτυξη, το 2016 δημιούργησε για πρώτη φορά Κανονισμό Πρασίνου. Ο Δήμος Ηγουμενίτσας υλοποιεί ολοκληρωμένη στρατηγική για την αντιμετώπιση  προβλημάτων σωματικής και ψυχικής υγείας, που περιλαμβάνει την ύπαρξη επαρκών χώρων πρασίνου για κάθε κάτοικο με δυνατότητες παραμονής, περιπάτου, άσκησης, αναψυχής και εξοικείωσης με τη φύση. Παράλληλα ο Δήμος δεσμεύεται να λαμβάνει κατάλληλα μέτρα για την ανεμπόδιστη πρόσβαση του καθενός στους χώρους πρασίνου και ιδιαίτερα των ατόμων με ειδικές ανάγκες και των άλλων ευπαθών ομάδων (παιδιά, ηλικιωμένοι).

Συγκεκριμένα οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι οι εξής:

  • Συντήρηση του πρασίνου
  • Κατασκευή και διαμόρφωση νέων χώρων πρασίνου
  • Φύτεμα, κλάδεμα και κόψιμο δέντρων / φυτών που βρίσκονται στους κοινόχρηστους χώρους της πόλης.
  • Κατασκευές για παιδικές χαρές.
  • Εργασίες συντήρηση οργάνων και περίφραξης στις υπάρχουσες παιδικές χαρές
  • Κοπή δέντρων
  • Φυτοπροστασία

Κύριο μέλημα του Δήμου είναι να διαχειριστεί ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους είτε χώρους που έχουν χαρακτηριστεί ως χώροι πρασίνου και να ευαισθητοποιήσει σε μεγαλύτερο βαθμό τους πολίτες για την προστασία τους, με δράσεις που θα αποβλέπουν στη βελτίωση των χώρων αυτών  και στη μετατροπή του Δήμου Ηγουμενίτσας σε Πράσινη Πόλη. Προκειμένου να τονώσει την ποιότητα του υπάρχοντος πρασίνου και να αμβλύνει τις συνθήκες επιβάρυνσής του ο Δήμος ενεργοποιεί τους κατοίκους για συμμετοχή και ανάληψη πρωτοβουλιών μέσω της δράσης «Υιοθεσία Χώρων Πρασίνου», η οποία αποτελεί εναλλακτική δυνατότητα εθελοντικής προσφοράς με μεγάλη ιστορία στην Ευρώπη, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέσω της δράσης αυτής δίνεται η δυνατότητα  σε Ιδιώτες, Συλλόγους, Σωματεία, Ιδρύματα, Σχολεία και σε ομάδες πολιτών να αναλάβουν τις εργασίες συντήρησης και καθαριότητας χώρων πρασίνου το κόστος των οποίων θα επιβαρύνει τον ίδιο τον Δήμο. Το πράσινο είναι ζωή, είναι έμπνευση, είναι αξία. Η ανάγκη προστασίας του θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται από όλους μας, ως επείγουσα προτεραιότητα. Φιλοδοξία του Δήμου μας είναι ο Κανονισμός Πρασίνου να αποτελέσει το εφαλτήριο για μια ορθή περιβαλλοντική συμπεριφορά, αλλά να αποτελέσει εξίσου το μέσο επιβολής κυρώσεων σε εκείνους, που ασυνείδητα πληγώνουν το πράσινο. Το χρωστάμε άλλωστε στους εαυτούς μας, αλλά κυρίως στα παιδιά μας και στις γενιές που έρχονται.